S
Botanik Anabilim Dalı
Botanik Anabilim Dalının Yeri: Kuruluşu 1982 yılında olan Botanik Anabilim Dalı, Biyoloji Bölümü altında çalışmalarını sürdürmektedir. 1999 yılına kadar Ayşekadın Yerleşkesi’nde bulunan anabilim dalı, sadece küçük bir botanik bahçesi, küçük bir sera, bir öğrenci Botanik Laboratuvarı ve Herbaryumu’ndan ibaretti. Bu binada Botanik laboratuvarı ve Herbaryum, aynı salonda bulunmaktaydı. 1999 yılından sonra, Biyoloji Bölümü’nün Güllapoğlu Yerleşkesi’ndeki yeni binaya taşınması ile Botanik Anabilim Dalı’na ait öğrenci ve araştırma laboratuvarı sayısı artmıştır. Bu binada Sistematik Araştırma Laboratuvarı, Karyolojik çalışmaların yapıldığı Hücre Biyolojisi Laboratuvarı, Bitki Doku kültürü laboratuvarı, Bitki Sistematiği ve Bitki Fizyolojisi Laboratuvarı (öğrenci lab.), bir Herbaryum odası verilmiştir. Araziden toplanan bitkilerin kurutulma işlemleri, teşhis çalışmaları ve herbaryuma kayıt işlemleri Sistematik Araştırma Laboratuvarında yapıldıktan sonra, bitkiler koleksiyon materyali haline geçirilip, herbaryumda saklanmaktadır.
Öğretim: Botanik Anabilim Dalı’nda verilen zorunlu dersler aşağıda sıralanmıştır:
Genel Biyoloji II (Genel Botanik): Biyoloji 1. sınıf öğrencilerine okutulan bir derstir. Haftalık ders saati 4’dür. Öğrencilere Bitkilerde ve diğer ototrof canlılarda beslenme, belli başlı bitki gruplarının temel özellikleri, Bitki organları: Yapı ve gelişimi, bitkilerde üreme hakkında bilgiler verilmektedir. Ayrıca öğrencilere haftada 2 grupta olmak üzere toplam 6 saat uygulama yaptırılmaktadır.
Bitki Morfolojisi ve Sistematiği I (Sporlu Bitkiler): Biyoloji 2. sınıf öğrencilerine okutulan haftalık 2 saatlik bir derstir. Algler, mantarlar. likenler, ciğerotları, karayosunları ve eğreltilerin sistematiği, yaşadıkları ortam. morfolojik özellikleri ve üreme şekilleri anlatılmaktadır. Ayrıca öğrencilere haftada, 2 grupta olmak üzere toplam 4 saat uygulama yaptırılmaktadır.
Bitki Morfolojisi ve Sistematiği II (Tohumlu Bitkiler): Biyoloji 2. sınıf öğrencilerine okutulan haftalık 2 saatlik bir derstir. Bitki taksonomisinin amacı ve işlevi, tarihçe, sistematik gruplar, binomial sistem, arazi çalışmaları: bitki toplama, presleme ve kurutma, herbaryum ve herbaryum çalışmaları, bitki tanıma, taksonomik yayınlar, tanıma anahtarları, betimler, bazı Gymnospermae ve Angiospermae familyalarının özellikleri anlatılmaktadır. Ayrıca öğrencilere haftada, 2 grupta olmak üzere toplam 4 saat uygulama yaptırılmaktadır.
Bitki Anatomisi: Biyoloji 2. sınıf öğrencilerine okutulan haftalık 3 saatlik bir derstir. Bu derste ergastik maddeler, hücre çeperi yapısı, bitki doku ve organları (meristem, vasküler, kambiyum, epidermis, parankima, kollenkima, sklerenkima, odun ve soymuk boruları, salgı sistemi, periderma, kök, gövde, yaprak, çiçek, meyva, tohum hakkında bilgiler verilmektedir. Ayrıca öğrencilere haftada, 2 grupta olmak üzere toplam 6 saat uygulama yaptırılmaktadır.
Bitki Fizyolojisi: Biyoloji 3. sınıf öğrencilerine okutulan 3 saatlik bir derstir. Bu derste Yapı ve fonksiyon ilişkisi yönünden bitki hücresi ve kısımları, metabolizma fizyolojisi, bitkilerde su metabolizması, madensel tuzların alınması ve kullanılması, azot metabolizması, fotosentez, kemosentez ve solunum olayları hakkında bilgiler verilmektedir. Ayrıca öğrencilere haftada 2 grupta olmak üzere, toplam 4 saat uygulama yaptırılmaktadır.
Bitki Embiyolojisi: Biyoloji 4. sınıf öğrencilerine okutulan haftalık 3 saatlik bir derstir. Bu derste, bitki gruplarının gelişimlerinin karşılaştırılması, Gymnospermae ve Angiospermae üyelerinde üreme, Mikrosporogenez, Makrosporogenez, Mikrogametogenez ve Makrogametogenez süreci, Polinasyon ve çeşitleri, Polen tüpü oluşumu, Döllenme ve embriyo oluşumu, Endosperma gelişimi ve tipleri, Tohumların sınıflandırılması. Tohum dağılım mekanizmaları anlatılmaktadır. Ayrıca öğrencilere haftada, 2 grupta olmak üzere toplam 4 saat uygulama yaptırılmaktadır.
Botanik Anabilim Dalı elemanları tarafından verilen seçmeli dersler:
- Faydalı bitkiler
- Herbaryum Teknikleri
- Mikropreperasyon
- Bitki büyüme Maddeleri
- Su bitkileri
- Türkiye florası
- Bitki Biyoteknolojisine Giriş
- Hücre bölünme mekanızmaları
- Bitki coğrafyası
- Zehirli Bitkiler
Botanik Anabilim dalı elemanları tarafından verilen lisans üstü dersleri: Palinoloji, Çiçekli bitkilerde deneysel embriyogenesis, Bitki yetiştirme teknikleri, karşılaştırmalı bitki anatomisi, sitotaksonomi, mikroskopi ve fotomikroskopi yöntemleri, doku kültürü Teknikleri, Sporlu bitkilerin mikropreperasyonu, Hücre Farklılaşması, Hücre Siklusu, Hücre boyama teknikleri I, II, Trakya Florası, Preperasyon Tekniği I, Preperasyon Tekniği II, Etnobotanik, Bitki Filogenisi ve Evrimi, Fitopatoloji